2022. február 12., szombat

Vaszil Bikov: Az út végén - Jelenlegi ára: 300 Ft

Vaszil Bikov: Az út végén
Két férfi vánszorog a végtelennek tűnő, havas mezőn. - Ruházatuk szedett-vedett, az egyiket még csak melegíti valamelyest rövid bundája (erre vet szemet majd a németek szolgálatába szegődött policáj: — Odaadod! — mondja röhögve. — önként, de muszáj! … ) — a másikon azonban csak vedlett katonaköpeny, nyári vászonsapka van, ahogy 1941 nyarán, egy lidércnyomásos tanktámadás után társaitól elszakítva, foglyul ejtve, majd a kivégzés elől a csodával határos módon megmenekülve, elvergődött az erdőbe.  
Feladatuk szinte békés: élelmiszert kell vásárolniuk, kérniük vagy szerezniük társaik számára valamelyik tanyán, faluban, akárhol. Ribak már tapasztalt partizán, ügyes, találékony, amellett a szerencsével is jó barátságban él. A vidéket ismeri, akár éjszaka is eltalál bárhová, s azt is tudja, kitől kell szép szóval kérni, s kitől szabad elvenni, ami kell.  
A portya mégsem sikerül. Felégetett tanya, néma falu, majd váratlan lódobogás, lövések a sötétben…  
Egyetlen, a háború éveihez mérten szinte pillanatnyi epizód, és mégis, e két ember sorsában megdöbbentő plaszticitással érzékelhető egy egész nép mérhetetlen szenvedése, ésszel szinte fel sem érhető megpróbáltatásai. Vaszil Bikov kendőzetlen őszinteséggel ábrázolja az emberfeletti erőt és az emberi esendőséget s azt, hogy az elsőért akkor nem mindig járt jutalom, az utóbbiért pedig nem lehet megbocsátás.
Kiadás: 1972. Kossuth Könyvkiadó
ISBN: X
Súly: 130g

Jelenlegi ára: 300 Ft
Az aukció vége: 2022-02-13 09:03 .

Megjegyzés küldése

Megjegyzés küldése